Nawłoć (czytaj więcej na stronie www.lekinatury.pl/pl/ziola/nawloc.html) jest zielem należącym do rodziny astrowatych. Ze względu na jej liczne zastosowania terapeutyczne wchodzi w skład wielu preparatów oraz może być stosowana samodzielnie, jako naturalny lek w wielu chorobach.
Infekcje pęcherza moczowego
Wysoka zawartość garbników i flawonoidów pozwala na usunięcie przyczyny infekcji, ponieważ działają one przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. W początkowej fazie infekcji szczególnie zalecane są alkoholowe wyciągi z ziela.
Kamica nerkowa
Nawłoć jest znana głównie ze swojego silnego działania moczopędnego, dlatego doskonale sprawdza się w przypadku utrudnionego odpływu moczu. Jest także obecna w większości preparatów aptecznych stosowanych w przypadku zmniejszonej diurezy.
Zapalenie kłębuszków i miedniczek nerkowych
Również w wypadku tej choroby układu moczowego, przydatne jest działanie moczopędne i przeciwzapalne nawłoci. Można przyjmować ją w formie gotowych preparatów lub domowych naparów.
Rany i owrzodzenia
Ziele posiada właściwości odkażające i ściągające, dzięki czemu wspomaga gojenie skóry. Zapobiega zanieczyszczeniu rany i przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek.
Stany zapalne jamy ustnej i gardła
Wiele płukanek stosowanych w tych dolegliwościach ma w swoim składzie nawłoć. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu eliminuje zarówno przyczynę, jak i objawy. Zamiast gotowych preparatów, można płukać jamę ustną lub gardło czystym naparem z ziela nawłoci.
Trądzik różowaty
Kremy z dodatkiem nawłoci doskonale łagodzą problemy skórne, takie jak trądzik u dorosłych. Łagodzą one zaczerwienienia i zapobiegają nawrotom niedoskonałości.
Reumatyzm
Nawłoć może być stosowana pomocniczo w chorobach reumatycznych. Łagodzi stany zapalne powstające w stawach i pozwala zredukować dolegliwości bólowe.
Nadciśnienie tętnicze
Ze względu na właściwości przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne, a także zawartość rutyny i kwercetyny, nawłoć skutecznie obniża ciśnienie. Oprócz picia naparów oraz stosowania gotowych preparatów, można także spożywać miód nawłociowy, który zachowuje lecznicze właściwości ziela.